ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Σύνδεσμοι


Συμφεροντα εξυπηρετει η Moody's?
753 αναγνώστες
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011
18:16

Σοβαρές ενστάσεις για την αξιολόγηση της Moody's διατυπώνει η Süddeutsche Zeitung η οποία στο σχετικό σχόλιό της υποστηρίζει: «Με τέτοιου είδους αξιολογήσεις οι ίδιοι οι μάνατζερ του οίκου υποβαθμίζουν τους εαυτούς τους. Η Moody's αξιολογεί τους Έλληνες σε μια στιγμή που η Αθήνα παρακαλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να χαμηλώσουν τα...
επιτόκια δανεισμού ή να επιμηκύνουν τα δάνεια. Ποιός θα πιστέψει αυτούς τους μάνατζερ ότι πρόκειται περί συμπτώσεως, ότι δρουν ανεξάρτητα και ότι δεν εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα;»

Παρόμοια άποψη εκφράζει και η αυστριακή εφημερίδα Die Presse: «Οι λόγοι που προβάλλει η Moody's είναι γνωστοί. Είναι επίσης γνωστό ότι η Moody's και άλλοι οίκοι έδιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης λανθασμένες εκτιμήσεις. Καλύτερο παράδειγμα η άριστη αξιολόγηση της Lehman Brothers λίγο πριν την κατάρρευσή της. Θα ήταν καλύτερα τη δεδομένη στιγμή να αναζητηθούν λύσεις για την υπερχρεωμένη χώρα παρά να σχολιάζεται και να αξιολογείται ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης. Μοναδική λύση στην παρούσα φάση είναι μάλλον μόνον ένα δραστικό hair cut. Γιατί η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα».

«Η πολιτική έναντι των Ελλήνων είναι εν μέρει μόνο ρεαλιστική", επισημαίνει η Financial Times Deutschland και υπογραμμίζει τον κίνδυνο «οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να κάνουν τα ίδια λάθη όπως την άνοιξη του 2010, όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πίστευαν ότι η κατάσταση στις αγορές ήταν αρκετά σταθερή ενώ λίγο αργότερα η Ιρλανδία αναγκάστηκε να προσφύγει στον Μηχανισμό Σταθερότητας».
«Μια δυνατότητα θα ήταν η Ελλάδα να αγοράσει ένα μέρος των χρεών της με χρήματα από το Μηχανισμό Σταθερότητας ESFS, ώστε να καταφέρει να μειώσει το συνολικό χρέος. Για τους επενδυτές αυτό θα σήμαινε απώλειες, αλλά θα ήταν προτιμότερο από την εναλλακτική, η οποία θα ήταν μια πλήρης αναδιάρθρωση όλων των ελληνικών χρεών», καταλήγει το δημοσίευμα.

 

«Σαφές μήνυμα», επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau για την κίνηση της Moody's και σημειώνει: «Με την υποβάθμιση αυτή η Ελλάδα έχει παρόμοια αξιοπιστία με αυτή της Λευκορωσίας ή της Βολιβίας. Στην Αθήνα υπήρξαν βεβαίως αντιδράσεις "...] Σίγουρα η Αθήνα κάνει αιματηρές οικονομίες. Όμως η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα χρέη. Οι πιστώσεις είναι ακριβές και η ανάπτυξη πολύ περιορισμένη. Δεν είναι απίθανο μακροπρόθεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Συνήθως οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης απευθύνονται στην Οικονομία. Όμως εκεί η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να αναζητήσει χρήματα. Ως εκ τούτου η υποβάθμιση εκ μέρους της Moody's είναι και ένα μήνυμα προς την Πολιτική. Στο τέλος της εβδομάδας η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του κόστους δανεισμού, της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών».

Την είδηση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικεντρώνεται στις αντιδράσεις επιγράφοντας το ρεπορτάζ της «Η Αθήνα ενοχλήθηκε από τη νέα αξιολόγηση». Το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας επισημαίνοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να φθάσει τους στόχους της.
Deutsche Welle

http://www.ethnos.gr/
http://ksipnistere.blogspot.com/

Το διαβάσαμε από το: «Συμφέροντα εξυπηρετεί η Moody’s;» http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/03/moodys.html#ixzz1GDJVMyvl 

 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
2 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναλυσεις μετοχων και οχι μονο
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις